ابزارها و دنیای دیجیتال (۳):شروع روز با اینترنت کارایی مغز را کاهش می‌دهد

معرفی کتاب: کیمیاگر پائولو کوئیلو
۲۰ آذر ۱۳۹۶
چگونه ذهن آگاهی روش زندگی ما را تغییر می‌دهد
۴ دی ۱۳۹۶

ابزارها و دنیای دیجیتال (۳):شروع روز با اینترنت کارایی مغز را کاهش می‌دهد

ما قبلا دو مطلب با عنوان ابزارها و دنیای دیجیتال منتشر کردیم که می‌توانید از اینجا و اینجا بخوانید. این‌بار یکی از مقاله‌های Srinivas Rao که در سایت مدیوم منتشر شده را با همراهی فاطمه سلیمانی ترجمه و تنظیم کرده‌ایم که با هم مرور می‌کنیم.

۳ ساعت ابتدایی روز می‌تواند مستقیما روی چگونه پیش رفتن زندگی ما اثر بگذارد. و این تاثیر عموما با اولین چیزی که تصمیم می‌گیریم به ذهن بسپاریم آغاز می‌شود.

می‌توانیم روز خود را با تغذیه‌های مضر برای مغز (مثل اینترنت و اپلیکیشن‌های وقت تلف کن) آغاز کنیم و یا با تغذیه‌های مقوی مغز (مثل مطالعه، مدیتیشن، نوشتن یادداشت‌های روزانه، نرمش و غیره).

وقتی روز را با خوراک مضر مغز آغاز کنیم خود را در محدودیتی خودساخته قرار می‌دهیم که این محدودیت مانع به کارافتادن توانایی ما می‌شود و اجازه نمی‌دهد کاری را عمیقا و با تمرکز انجام دهیم.

اما وقتی روز را با تغذیه مفید مغز شروع کنیم دقیقا برعکسش اتفاق می‌افتد.

هربار که روز خود را با غذاهای مضر برای مغز شروع کنیم، کیفیت آن روز کاهش پیدا می‌کند. کمتر خوشحالیم و تمرکز و بازدهی کمتری داریم. زمان زیادی را پای اینترنت تلف می‌کنیم اما نهایت می‌بینیم که هیچ‌کار عملی انجام نداده‌ایم.

در عوض اگر روز  را با تغذیه‌های مفید مغز شروع کنیم، می‌بینم حال بهتری داریم، خوشحال‌تریم و تمرکز و بازدهی بیشتری داریم.

چرا غذاهای مضر برای مغز سمی هستند؟

اگر صبح از خواب بیدار شوید، سیگاری روشن کنید، دو برش کیک بخورید و بعد کیک‌ها را با دو لیوان قهوه بشویید، عجیب نیست که به هم بریزد. احتمالا بعد از این نوع صبحانه بیرون نمی‌روید که دو کیلومتر بدوید یا جایزه‌ای را برنده شوید.

حالا وقتی نوبت به مغزمان می‌رسد، زیاد درگیر این نیستیم که باید با اطلاعاتی که به خورد مغزمان می‌دهیم مثل غذایی که می‌خوریم رفتار کنیم.

وقتی از خواب بیدار می‌شوید در حالت تتا آلفا هستید و بسیار تاثیرپذیر خواهید بود. زمانی که اولین چیزی که بعد از بیدار شدن دست میگیرید تبلت یا گوشی تان باشد و شما هم در حالت آلفاتتا باشید کاری که دستگاه هوشمندتان انجام میدهد تشویق مغز به آشفتگی است.

 @Jim Kwik

اگر روزمان را با چک کردن ایمیل و اینستاگرام و وبگردی شروع کنیم عمل آشفته کردن ذهن را تقویت می‌کنیم تا جایی که به عادت جدیدمان تبدیل می‌شود.

برخی از باهوشترین دانشمندان رفتارشناسی و طراحان در سطح دنیا آنقدر تلاش می‌کنند تا جایی که مطمئن شوند محصولشان اعتیادآور و شکل دهنده‌ی عادات جدید است و به شما احساس رضایت موقت می‌دهد و آن‌وقت شما خود به خود دنبال توپ بعدی مخدر خواهید رفت.

همانطور که مارک مانسون به وضوح گفته است گوشی‌های تلفن همراه سیگارهای جدید هستند و نمود آن که هرآنچه در اینترنت هست چیزی جز تغذیه‌ی مضر مغز نیست.

چرا غذاهای سالم برای مغز بسیار قدرتمند عمل می‌کنند؟

اگر صبح از خواب بیدار شوید و صبحانه‌ی واقعا سالمی بخورید، قدرت و انرژی بیشتری خواهید داشت، احتمالا سری به باشگاه می‌زنید یا یک پیاده روی صبحگاهی را در برنامه‌تان قرارخواهید داد. همین چیزها برای مغز هم صدق می‌کند.

وقتی روزمان را با غذاهای مفید برای مغز شروع کنیم بجای آنکه خود را در معرض محدودیت‌های خودساخته قرار دهیم، به خود مزیت رقابتی بزرگی می‌دهیم.

خب حالا دقیقا چگونه روزتان را با تغذیه سالم برای مغز شروع می‌کنید؟ برای اینکه آرام آرام تغذیه ی مضر مغز را از بین ببریم باید چیزی را جایگزینش کنیم.

صبح‌ها اصلا دستگاه هوشمندتان را نگاه نکنید

اسمارتفون‌ها تمرکز ما را بهم می‌زنند می‌خواهد روشن، خاموش، داخل جیب یا روی میز باشد. آنها توجه ما را به خود جلب می‌کنند حتی اگر مال خودمان هم نباشند. بهترین راه‌حل برای جلوگیری از آشفتگی ناشی از اسمارتفون حذف کامل آنها از قاب دیدمان است.

Steve Magness

اگر یخچال یا کابینت شما پر از تغذیه‌های مضر باشد، تمایلتان برای خوردنشان بیشتر است. همین شرط برای دستگاه هوشمندتان هم برقرار است.

اگر آنها اولین چیزی باشند که صبح روشن می‌کنید، نمی‌خواهید تلاش کنید منشا این بی‌حواسی را که آنها دراختیارتان گذاشته‌اند متوقف کنید.

من تنها کاری که بخاطرش صبح‌ها از تلفن استفاده می‌کنم بیست دقیقه مدیتیشن با اپلیکیشن calm است. بعد از آن گوشی را از اتاقی که در آن کار می‌کنم خارج می‌کنم.

۲۰ دقیقه زمان برای خودآرامی و مدیتیشن کنار بگذارید

همانطور که می‌دانیم واقعیت در فضایی بین محرک و پاسخ به وجود می‌آید. اتفاقی روی می‌دهد و ما باعث می‌شویم آن اتفاق معنی بدهد. اما این فرآیند آنقدر سریع اتفاق می‌افتد که ما هیچ‌گاه از صحت معنایی که به رخداد یا موقعیتی داده‌ایم سوال نمی‌کنیم.

راه کنترل کردن معنا این است که سرعت این فرآیند را کاهش دهیم. راه کاهش سرعت مدیتیشن است.

من ذاتا به چیزی بیش از حد واکنش نشان می‌دهم یا شرایط را بیش از چیزی که هست استرس زا می‌کنم.

اما همانطور که تمرینات خودآرامی‌ام عمیق‌تر شد، متوجه تغییرات اساسی  و انرژی‌زایی شدم. بسیاری از چیزهایی که قبلا مرا عصبی و ناراحت می‌کرد اکنون دیگر اثری بر من نمی‌گذارند.

صبح‌هایی که بیست دقیقه مدیتیشن انجام می‌دهم می‌توانم راحتتر تمرکز کنم و اشتیاق چندانی به منابع اغفال کننده ندارم.

بیشترین افراد موفقی که تا کنون با آنها در سایت Unmistakable Creative مصاحبه کرده‌ام، همه‌ی کتاب‌های پرفروشی که خوانده‌ام، آموزش‌های معنوی و بسیاری ازافراد ثروتمند همگی به نقشی که عادت به مدیتیشن روزانه در زندگی آنها داشته است اشاره می‌کنند و همین‌ها به اندازه‌ی کافی برای من متقاعدکننده بود تا خودآرامی را برای خودم تبدیل به عادت روزانه کنم.

کتاب بخوانید نه اینکه از طریق اینترنت مطالعه داشته باشید

وقتی از اینترنت مطالعه می‌کنیم، بیشتر مطالب را سرسری می‌خوانیم تا اینکه دقیق بررسی‌شان کنیم. چندوقت یکبار در مهمانی‌های شامی از مقاله‌ی‌ جالبی که در اینترنت خوانده‌اید صحبت می‌کنید؟

تقریبا ایده‌ی تمام چیزهایی که من می‌خواهم بنویسم از کتاب‌ها گرفته شده‌اند. تقریبا هیچ کدامشان از مقاله‌های اینترنتی گرفته نشده‌اند. حتی فهمیده‌ام وقتی کتاب کاغذی را می‌خوانم که قبلا نسخه‌ی الکترونی اش را خوانده‌ام، چیزهای خیلی بیشتری از آن متوجه می‌شوم.

سالها پیش وقتی با ژولین اسمیت مصاحبه می‌کردم او گفت “من وبلاگ ها را مطالعه نمی‌کنم. کتاب می‌خوانم” درحالی که خودش یکی از معروف‌ترین وبلاگ‌ها را داشت. من هم وبلاگ خواندن را کنار گذاشتم.

شروع کردم به خواندن کتاب و نتیجه این شد که تبدیل به نویسنده‌ی پرکاری شدم. بعد از اینکه به کارنامه‌ی پرکار رایان هالیدی نگاهی انداختم و عادت‌های مطالعه‌اش را بررسی کردم تصمیم گرفتم هرکار که او می‌کند را انجام دهم.

باور کنید این طنزی که اکنون شما از طریق اینترنت این مطالب را می‌خوانید نمی‌فهمم.

یک ساعت تمرکز عمیق انجام دهید

یک ساعت تمرکز عمیق انجام دادن نوعی از خودمراقبتی است و حال بسیار خوبی به شما می‌دهد. در واقع تاکیدی است بر خودتان و بر دنیایی که هم شما و هم زمانتان در آن معنا پیدا می‌کند.

می‌توانید کارهای عظیمی را فقط در یک ساعت مشخص روز یعنی در زمان‌هایی که برای نوشتن و مدیتیشن خالی گذاشته‌اید انجام دهید. با تمرکز عمیق، نسبت به تلاشتان نتایج نامتناسبی خواهید گرفت. همان قانون ۸۰-۲۰ در محل کار است. ۸۰ درصد نتایجی که به دست می‌آورید ناشی از ۲۰ درصد تلاشتان است.

فقط کمی تغذیه‌ی فکری نیاز است. من وقتی شروع به نوشتن این مقاله کردم زمان سنج را روی ۴۵ دقیقه تنظیم کردم. وقتی اینها را می‌نوشتم تصمیم گرفتم نگاهی به تعداد کلماتی که تا این لحظه نوشته‌ام بیندازم و متوجه شدم بیش از ۱۲۰۰ کلمه در ۳۵ دقیقه نوشته‌ام. وقتی فلو و تمرکز عمیق را باهم ترکیب کنید این اتفاق خواهد افتاد.

به عنوان آخرین نکته: شما واقعا از فیسبوک و اینستاگرام و هرچیز دیگری که روی گوشی تلفن همراهتان نصب است و صبح‌ها آن را چک می‌کنید چه چیزی دستگیرتان می‌شود؟

اصلا آنها به هرطریقی شما را خوشحال‌تر یا موفق‌تر می‌کنند؟ اگر همه‌ی زمان‌هایی را که بخاطر این عادت در طول سال از دست داده‌اید حساب می‌کردید، می‌توانستید در این مدت کتاب بنویسید، کسب و کاری راه بیندازید یا کار کردن با دستگاه جدیدی را یاد بگیرید و همه‌ی اینها در دراز مدت نسبت به این دوپامین مخدری که تلفنتان ایجاد می‌کند، می‌توانند در کیفیت زندگی تان موثر باشند.

 در کانال تلگرام بیست‌تاسی همراه ما باشید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *